Rebecca Dahlsjö vill starta Ekocentrum på Alléskolan

Rebecca Dahlsjö, 30, från Kungsbacka, vill starta ett Ekocentrum på rivningshotade Alléskolan. Hon tänker sig en verksamhet som har fokus på ett hållbart samhälle och att det blir en mötesplats för hållbar utveckling.

– Jag tänker mig att det blir som en ”oas” mitt i centrum, säger Rebecca.

Alléskolan i centrala Kungsbacka är byggd på 50-talet och har tidigare varit en låg- och mellanstadie skola. Idag används den som ett boende för nyanlända och ett teatersällskap håller också till i en del av skolan. Alléskolans framtid är dock oviss eftersom kommunen, i takt med att kvarteret Ejdern byggs upp i området, har som förslag att riva byggnaden – men än är inget beslutat i frågan.

Kvarteret Ejdern är en fortsättning på det som kallas ”Väster om ån”, där nya bostäder byggs upp runt Varlaparkeringen. Bebyggelsen ska växa upp längs Sjöallén och ner mot Alléskolan.

Hur tänker du dig att ett framtida Ekocentrum eller ”Världsmiljöhus”, som du också kallar det, ser ut?

– Jag tänker mig att det är en mötesplats för alla – med ett café där man serverar ekologiskt och förhoppningsvis närodlat. Inredningen ska inspirera till ett ”miljötänk”, där det ska finnas böcker, bilder och annat att interagera med. På utsidan ska det vara inbjudande med stadsodlingar och mysiga sittplatser. Jag har börjat samarbeta med några fler personer som har ytterligare idéer kring konceptet och det finns stora möjligheter till att det skulle kunna bli fantastiskt. Vi vill att det ska vara ett helhetstänk med miljö, människa och samhälle. Hållbar utveckling på alla plan!

Rebecca är engagerad i miljöfrågor och sitter i styrelsen i Kungsbacka kommuns Naturskyddsförening. I jobbet som lärare så håller hon i projektet ”Håll Sverige rent” och privat så försöker hon leva så hållbart som möjligt. Rebecca har två Facebook-sidor med ämnena  ”Bevara Alléskolan i Kungsbacka” och ”Håll Kungsbacka rent”.

Varför anser du att man bör bevara byggnaden?

– Jag tror att byggnaden skulle kunna passa fint in i stadsbilden. Allt behöver inte vara nytt, snarare tvärtom om jag fick bestämma. Kungsbacka förlorar allt mer sin själ med att gammalt rivs/brinner ner och nytt tar dess plats. Jag vill ha kvar gamla fina byggnader för att jag tycker att den historia som de representerar är värdefull att bevara. Dessutom tycker jag att det är förkastligt ur miljösynpunkt att se funktionella byggnader som slit och släng. Att bevara byggnaden och använda den till en mötesplats med hållbar utveckling som fokus får på så sätt också en djupare betydelse.

Varför vill kommunen riva skolan?

Kommunen verkar ambivalent i frågan. Några politiker vill bevara byggnaden men flera vill riva den. Vissa tror nog att kostnaden för en renovering skulle bli alldeles för dyr men det finns inget som säger att det skulle bli billigare att riva och bygga nytt.

Rebecca har själv gått i skolan som barn och tycker att det är synd att kommunen eventuellt ska riva byggnaden.

– Enligt en nygjord besiktning är byggnaden i gott skick och inte möglig som många verkar tro, så jag tycker det är väldigt tråkigt att man har funderingar på att riva den, säger hon.

Hur kom du på idén till ett Ekocentrum?

–  Jag är på olika sätt engagerad i miljöfrågor och drömmer om att kunna påverka i ännu större utsträckning. Det jag länge funderat över är hur man kan påverka fler människor på bäst sätt. När jag sen kom och tänka på Alléskolan så föddes tanken om ett ”Ekocentrum” där byggnaden skulle fungera perfekt som mötesplats. Den ligger i utkanten av stadskärnan men ändå i centrum. Dessutom finns närheten till naturen som också känns viktigt för konceptet.

 Har du vänt dig till kommunen om detta, och vad säger dem i så fall?

– Ja jag har haft ett möte med hållbarhetschefen och hans kollega. De var positiva och hjälpsamma, men de har ingen bestämmanderätt angående Alléskolans öde tyvärr. De tyckte att jag skulle fortsätta arbeta med idén och hitta fler som ville engagera sig i projektet. Det har jag gjort och än så länge är vi fyra som är involverade. Det är kul, även om processen är långsam. Jag tror att ett ”världsmiljöhus” är vad alla kommuner behöver för att få med sig sina invånare. Jag tror att det finns mycket potential att utveckla arbetet med hållbar utveckling i Kungsbacka kommun, och i förlängningen hoppas jag att en sån här idé kan sprida sig och bli en självklarhet i alla kommuner.

Av: Elin Winberg

 

 

 

 

 

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.